TÖRTÉNET

A Nielsen Közönségmérést (korábbi nevén AGB Hungary, később AGB Nielsen) az AGB Italia Csoport alapította 1992-ben. A műszeres mérésben kezdetben 200 budapesti háztartás vett részt. 1993-ban vidéken még a Gallup Intézet mérte a televíziós nézettséget, naplós módszerrel. Az első országos tévénézési statisztikák a két adatbázis összekapcsolásából születtek, és a 18 év feletti személyek tévénézéséről nyújtottak információt.

1994 márciusában cégünk már egy 620 háztartásból álló országos reprezentatív minta alapján szolgáltatott adatokat. A világon elsőként alkalmaztunk rádiófrekvenciás telefonokkal összekapcsolt műszereket a méréshez a magyar háztartások alacsony telefonellátottsága miatt.

1997 őszén megkezdte sugárzását a két új országos kereskedelmi adó. A televízió társaságok közötti verseny és a közönség fragmentálódása szükségessé tette a panelméret növelését. Ennek eredményeképpen 1999 tavaszától már 840 háztartás vett részt a mérésben. 2009. január 1-től a panel mintában levő háztartások száma 940-re, 2009. április 1-től 1040-re, 2015. január 1-től 1120-ra bővült.

Jelenleg naponta több mint 2600, televízióval rendelkező háztartásban élő, 4 éven felüli személy nézettségi adata áll rendelkezésünkre. A háztartásokban elhelyezett mérőműszerek minden éjjel telefonvonalon küldik be az adatokat a központba, ami alapján a következő munkanapon már adatokat tudunk szolgáltatni a televíziós csatornák és műsorok nézettségéről.

A nézettségi adatok általános egyenértékesként, közös valutaként szolgálnak a reklámidőt értékesítők, a reklámozók és az ügynökségek számára. A hirdetők számára lényeges információ, hogy televíziós kampányaikkal mely célcsoportot, mikor, mely csatornán, hányszor és milyen jellegű műsorok környezetében lehet elérni, illetve kampányköltéseik nyomon követése is kulcsfontossággal bír.